Хелминтијаза: што треба да знаете за паразитите?

Хелминтијазите се голема група паразитски заболувања предизвикани од одредени видови паразитски црви - хелминти. Повеќето хелминтијази имаат слични клинички манифестации и пристапи кон третман.

Паразити: од антиката до денес

видови на човечки паразити

Ваквите вообичаени хелминтијази како ентеробиоза и аскаријаза се познати долго време. Инвазиите на луѓето од говеда тении и кружни црви се спомнуваат уште во шеснаесеттиот век пред нашата ера во древниот египетски медицински трактат - папирусот Еберс. Самиот Хипократ посвети многу внимание на хелминти. Тоа беше тој што воведе такви концепти како "хелминтијаза" и "аскаријаза".

На почетокот на осумнаесеттиот век, германскиот микробиолог Карл Рудолфи собра цела колекција паразитски црви за време на студијата на голем број животни. Наскоро, се појави науката за паразитски црви - хелминологија.

Во илјада и осумстотини и осумдесет и четири, познат научник и доктор воспостави причинско-последична врска помеѓу паразитизмот во човечкото тело на широк тенија и појавата на анемија кај пациентот.

Извонреден научник и академик дадоа голем придонес во развојот и формирањето на хелминологија, кој го организираше првиот оддел за паразитологија и отвори специјализирани институции кои се занимаваат со проучување на хелминти. По негова иницијатива, беа спроведени повеќе од триста паразитолошки експедиции, во кои тој беше директно вклучен.

Паразитолозите опишаа повеќе од петстотини видови паразитски црви кои претходно не биле познати за науката. Самиот доктор откри и опиша повеќе од двесте нови видови на хелминти, а исто така објави и повеќе од седумстотини научни трудови.

Патем, познато е дека паразитска инфекција го влошува текот на истовремените болести, особено хроничните, декомпензирани. Хелминтијасите негативно влијаат на растот, работниот капацитет, а исто така имаат депресивно влијание врз имунолошкиот систем и човечкиот нервен систем.

Паразитска инфекција: сорти на црви

Постојат три големи класи на хелминти - тении (цестоди), кружни црви (нематоди), метили (трематоди). Нематодите се аскариди, а тенијата и меките се рамни црви. Едно лице може да дејствува како среден или последен домаќин на паразити.

Предизвикувачките агенси на хелминтијаза како што се аскаријаза, ентеробиоза, трихинелоза, анкилостомијаза, трихоцефалоза, сингилоидијаза се нематоди. Цестодите предизвикуваат ехинококоза, алвеококоза, дифилоботријаза, тенијаза, тенијаринхијаза, хименолепиаза, итн. И трематодите, меѓу другото, предизвикуваат описторхијаза, клонорхијаза, парагонимијаза, метагонимијаза, фасциолијаза.

Во зависност од локализацијата на паразитите во телото, постојат:

 • Про Transирни хелминтијази.
 • Ткивни хелминтијази.
 • Хепатобилијарна хелминтијаза. Во овој случај, паразитската инфекција влијае на црниот дроб, жолчното кесе и жолчните канали (описторхијаза, клонорхијаза).
 • Белодробна хелминтијаза.

Постојат следниве видови на хелминтијаза:

 • Геохелминтијаза. Во овој случај, паразитот се развива со учество на нежива подлога (вода, почва).
 • Заразна хелминтијаза. Развојот на црви се изведува во рамките на еден микроорганизам, како што е, на пример, со ентеробиоза.
 • Биохелминтијаза е развој на хелминти со учество на средни домаќини. Типичен пример е широката тенија, која има комплексен циклус на развој со промена на домаќинот.

Патем, беше откриено дека цревните паразити во телото промовираат ослободување на Th2 цитокини, кои го потиснуваат Th1 цитокинот. Во овој поглед, луѓето со хелминтични наезда имаат поголем ризик од инфекција со една или друга болест, на пример, туберкулоза.

Паразити во телото: главни синдроми

абдоминална болка во присуство на паразити

Главните клинички синдроми на хелминтијаза вклучуваат:

Синдром на неухранетост

Познато е дека паразитот, во човечкото тело, ги троши хранливите материи од својот домаќин, што може да предизвика појава на недостаток на протеини-енергија, хиповитаминоза, анемија кај вторите. Често тоа се случува кога телото е погодено од тении и кружни црви кои паразитираат во цревата.

Имуносупресивен синдром

Со долг престој во телото, хелминти може да имаат имуносупресивен ефект, намалувајќи ја отпорноста на разни микробиолошки и вирусни инфекции.

Токсично-алергиско оштетување на органите

Ова е цел спектар на болести - срце (миокардитис), црн дроб (хепатитис), бели дробови (пневмонија), мозок (енцефалопатија). До хеморагично некротично оштетување на внатрешните органи.

Локално оштетување на ткивото на органите

Најчесто преовладува во хронична фаза и се одредува со локализација на хелминти. Значи, анкилостомите и цестодите имаат трауматски ефект врз цревната слузница, opisthorchis го оштетуваат билијарниот тракт, шистозомите - мукозната мембрана на дебелото црево и уринарниот тракт.

Патем, докажано е дека хелминтијазите ја намалуваат ефикасноста на вакцинацијата. Некои хелминти, на пример, шистозоми, описторхии, кинески напади, можат да предизвикаат развој на карциногенеза. Ова е потврдено од таканаречената паразитска теорија за рак. Од особена опасност се долготрајната хронична описторхијаза, која на крајот може да доведе до рак на билијарниот тракт.

Кога треба да одам на лекар?

лекарот пропишува третман за паразити

Укажувањето дека некое лице има паразити во телото може да биде:

 • Сите видови на алергиски реакции, вклучувајќи неодредена повторлива уртикарија, која не исчезнува дури и со употреба на хормонални и десензибилизирачки лекови.
 • Намален или обратно, зголемен апетит.
 • Исцрпеност на телото.
 • Чешање во аналната област - особено навечер или ноќе.
 • Диспептични феномени.
 • Нестабилна столица - дијареа или запек.
 • Продолжена сува кашлица (почесто ноќе), кај деца - продолжена кашлица "лаење".
 • Зголемување на нивото на еозинофили во крвта - еозинофилија.
 • Анемија, особено недостаток на Б12.
 • Астеничен синдром - општа слабост, замор, малаксаност. Се разбира, овие симптоми може да се припишат на разни болести. Сепак, и покрај тоа, со неразбирлив зголемен замор или нерасположеност на детето, лош ноќен сон, нервоза - има смисла да се спроведе студија за паразити.

Ако има некој од горенаведените знаци, ова е причина да се консултирате со паразитолог или доктор за заразни болести.